10 LET
10 LET KULT316

10 let drznosti, potovanj in okusov, ki premikajo meje.

Center kulinarike in turizma KULT316, ki deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), v oktobru 2025 praznuje desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih.

Praznuj z nami!

10 LET KULT316

Odprli smo vrata vsem ljubiteljem kulinarike, turizma in izobraževanja. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikropivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odpri za širšo javnost.

10 KULTnih številk

  • Več kot 800 dijakov in študentov je pridobivalo praktične izkušnje na področju gostinstva, turizma, živilstva in prehrane.
  • Postregli smo več kot 280.000 gostov v restavraciji in kavarni KULT316.
  • Organizirali smo več kot 100 šolskih ekskurzij za osnovne in srednje šole po Sloveniji
  • Organizirali smo 300+ Erasmus+ potovanj za dijake, študente in zaposlene.
  • S študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole smo organizirali več kot 30 edinstvenih tematskih kulinaričnih dogodkov.
  • Izvedli smo več kot 1600 poslovnih dogodkov.
  • Pripravili smo 173 kulinaričnih tečajev, 70 otroških kulinaričnih delavnic in 7 mikropivovarskih tečajev. Skupno se je izobraževalo 1653 tečajnikov.
  • Več kot 200 medalj in priznanj za študente BIC Ljubljana na tekmovanjih s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih.

10 KULTnih mejnikov

10 KULTnih MEJNIKOV
2015 Na BIC Ljubljana odpremo Center kulinarike in turizma KULT316, v katerem pričnejo delovati restavracija, kavarna, konferenčna dvorana, vinska klet, demo in učna kuhinja ter učna hotelska soba in praksa za študente gostinstva in turizma ter živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli.
2016 Odpremo prvo šolsko mikropivovarno v Sloveniji in zvarimo prvo pivo KULT316.
2017 Na BIC Ljubljana praznujemo 70 LET – pripravimo stalno razstavo o zgodovini stavbe KULT316 in obeležimo 50. jubilejno otroško kulinarično delavnico Oči, mami, v soboto kuham jaz. Vključimo se v Teden restavracij.
2018 Odpremo prvo šolsko turistično agencijo v Sloveniji, Turistično agencijo KULT316.
2019 Predstavimo blagovno znamko Kulinarična doživetja, s katero ponudimo tradicionalne recepte od Panonije do Jadrana.
2020 Kot prva šola v Sloveniji na BIC Ljubljana prejmemo nagrado Vet Excellence Award – nagrado Evropske komisije za odličnost v poklicnem in strokovnem izobraževanju in usposabljanju. Prejmemo državno nagrado za izjemne dosežke na področju šolstva.
2021 V Slovenskem etnografskem muzeju postavimo razstavo Slovenske penine. V okviru Erasmus+ projekta Digital Wine Tasting razvijemo spletno izobraževanje o organizaciji degustacij na daljavo.
2022 Študentka Špela Kuhel s Cvičkovo obaro zasede 2. mesto na tekmovanju European Young Chef Award v Trondheimu.
2023 Študent Anže Zdešar prejme medaljo za odličnost v strežbi na tekmovanju WorldSkills na Poljskem. Izdamo strokovna priročnika Barmanstvo in Postrežba vina.
2024 Naši študenti se na NASA HUNCH Culinary Challenge v Houstonu (Texas, ZDA) z astronavtskim zajtrkom uvrstijo na odlično 3. mesto.
2025 Prenovimo našo digitalno podobo in obogatimo ponudbo Turistične agencije KULT316. Praznujemo 10 LET in zremo v KULTno prihodnost.

20 LET ŠTUDIJA GOSTINSTVA IN TURIZMA NA BIC LJUBLJANA

Mag. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC Ljubljana:

»V Sloveniji turizem in gostinstvo nista zgolj gospodarski panogi – sta srce naše kulturne identitete, ambasadorja naravne dediščine in ključna gradnika trajnostne prihodnosti. V času, ko slovenski turizem beleži rekordne rezultate se pomen kakovostnega izobraževanja na tem področju kaže kot strateška nujnost.

Na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli že vrsto let izobražujemo mlade za poklice v gostinstvu in turizmu, živilstvu in prehrani. Naša vloga danes je več kot le posredovanje znanja – smo most med mladimi in gospodarstvom, med lokalnim okoljem in globalnimi trendi. Verjamemo, da je kakovostno izobraževanje temelj za razvoj kompetentnih, ustvarjalnih in trajnostno naravnanih kadrov, ki bodo znali odgovarjati na izzive sodobnega turizma – od digitalizacije in trajnostnega upravljanja destinacij do ohranjanja gostoljubnosti kot temeljne vrednote.

Z velikim ponosom lahko rečemo, da v Centru kulinarike in turizma KULT316 že deset let predajamo znanje, razvijamo kompetence naših študentov ter tako soustvarjamo prihodnost slovenskega turizma in gostinstva. Gradimo generacije strokovnjakov s področja gostinstva in turizma, ki s svojo predanostjo, znanjem in vrednotami bogatijo našo družbo.«

INOVACIJE, KI PREMIKAJO MEJE

Tomaž Leben, vodja Centra kulinarike in turizma KULT316:

»KULT316 je dom prve šolske mikropivovarne in prve šolske turistične agencije v Sloveniji. Ustvarili smo tudi lastno linijo izdelkov: hišno pivo KULT316, koktajl KULT316 in kavni koktajl KULT316, ki združujejo znanje, kreativnost in lokalne sestavine. Od leta 2015 smo vključeni v Okuse Ljubljane, od 2017 pa v akcijo Teden Restavracij in imetniki Znaka ljubljanske kakovosti.

V zadnjih 10-ih letih smo na BIC Ljubljana ponosno soustvarjali izjemne zgodbe na področju gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. Več kot 800 dijakov in študentov je pri nas pridobivalo dragocene praktične izkušnje, postregli smo več kot 280.000 gostov v restavraciji in kavarni KULT316 ter organizirali več kot 100 šolskih ekskurzij po Sloveniji. Izpeljali smo več kot 300 Erasmus+ potovanji in skupaj s študenti pripravili več kot 30 tematskih kulinaričnih dogodkov. Izvedli smo več kot 1600 poslovnih dogodkov ter izobrazili več kot 1650 tečajnikov na kulinaričnih in mikropivovarskih delavnicah. Na tekmovanjih doma in v tujini smo skupaj osvojili več kot 200  medalj, od tega kar 100 zlatih – kar potrjuje našo predanost kakovosti, znanju in odličnosti.«

TURISTIČNA AGENCIJE ZA ŠOLE IN FAKULTETE

Jolanda Obrenović Mitev, vodja Turistične agencije KULT316

»Šolska turistična agencija KULT316, ki deluje pod okriljem BIC Ljubljana, je prva tovrstna agencija v Sloveniji, ki združuje kakovostno organizacijo potovanj z izobraževalnim poslanstvom. Specializirani smo za strokovne ekskurzije za šole in fakultete, Erasmus+ potovanja ter službena potovanja, poleg tega pa organiziramo tudi počitnice in potovanja za posameznike in družine. Naši programi so zasnovani z mislijo na izkušnje iz šolskih klopi, kar jih naredi še bolj poučne in navdihujoče. V agenciji študentje gostinstva in turizma na BIC Ljubljana v okviru prakse pridobivajo dragocene kompetence, saj sodelujejo pri resničnih projektih in spoznavajo aktualne trende v turizmu. Sodelovanje z nami pomeni podporo mladim strokovnjakom in soustvarjanje kakovostnega turizma. Z veseljem vas popeljemo do nepozabnih izkušenj – strokovno, odgovorno in s srcem

DOSEŽKI ŠTUDENTOV BIC LJUBLJANA, KI NAVDIHUJEJO

Naši študenti so pod mentorstvom predavateljev z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, blesteli na domačih in mednarodnih tekmovanjih s področja gostinstva in turizma: NASA HUNCH Culinary Challenge, Euroskills, Ecotrophelia, AEHT (Evropsko združenje hotelskih in turističnih šol), Grand Gourmet Split, Gostinsko-turistični zbor Slovenije, G&T CUP Bled, Biser Mora in drugi, kjer so v 10-ih letih osvojili več kot 200 medalj in priznanj, od tega 100 zlatih.

Med njimi izstopajo

  1. NASA HUNCH Culinary Challenge, 2024 – študenti BIC Ljubljana se v okviru finala mednarodnega tekmovanja v Houstonu (Texas, ZDA) uvrstijo na odlično 3. mesto.
  2. WorldSkills, 2023 – študent BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, Anže Zdešar prejme medaljo za odličnost v strežbi na tekmovanju na Poljskem.
  3. European Young Chef Award, 2022 – Špela Kuhel, študentka BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, zasede 2. mesto s svojo jedjo Cvičkova obara na tekmovanju v Trondheimu (Trøndelag, Norveška), ki ga organizira IGCAT – International Institute of Gastronomy, Arts and Tourism.
  4. Vet Excellence Award, 2020 – BIC Ljubljana kot prva šola v Sloveniji prejme nagrado Evropske komisije za odličnost v poklicnem in strokovnem izobraževanju in usposabljanju.

NAŠI DIPLOMANTI V GASTRONOMSKEM VODNIKU MICHELIN

V Michelinov vodnik je za leto 2024 so se uvrstili naši nekdanji študenti: poleg Matjaža Hribarja in Damjana Wallnerja iz Restavracije A3 , v Michelinovem vodniku svojo izjemnost kažejo tudi naši drugi diplomanti, med njimi Mojmir Šiftar iz restavracije Pen klub, ki je tudi sodnik v MasterChefu ter Izidor Kržišnik iz restavracije Landerik.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI!

V nagradni igri sodelujejo spletni uporabniki, ki se med 16. in 30. oktobrom 2025 vpišejo v e-novice KULT316 preko obrazca na spletni strani ali povezave na družbenih omrežjih: https://mailchi.mp/470af9b0e1eb/kult316

Nagradna igra poteka od 16. oktobra 2025 do vključno 30. oktobra 2025. Fizični del nagradne igre bo izveden dne 23. oktobra 2025 na dogodku ob 10. obletnici Centra kulinarike in turizma KULT316, Prušnikova ulica 74, Ljubljana – Šentvid v odpiralnem času centra. Žrebanje glavnih nagrad bo izvedeno 30. oktobra 2025. Oba načina sodelovanja omogočata vključitev v žreb za glavne nagrade. Fizični obiskovalci prejmejo tudi manjše nagrade ob vrtenju kolesa sreče. Preberi še splošne pogoje.

Praznujte z nami in okusite KULTno desetletje! Praznujemo z vami – ker ste srce naše zgodbe.

Aktualno

ŠMARNOGORSKI RIČET KULT316

V novembru vabimo na šmarnogorski ričet

Preberi več o V novembru vabimo na šmarnogorski ričet
Juha